Σύνδεσμος Μεγαλοχωριτών ”Η Αγία Παρασκευή”
Ο Σύνδεσμος
Η εκπλήρωση των σκοπών ενός συλλογικού φορέα, στηρίζεται πέραν των άλλων, και στον αριθμό των μελών του, στο ενδιαφέρον τους για τα θέματα του Συνδέσμου και στην δραστηριότητα που επιδεικνύουν.
Αυτό σημαίνει, πως, για να είναι δεδομένη, η δημιουργική παρουσία του Συνδέσμου μας, θα πρέπει να είμαστε όλοι ενεργά μέλη.
Ενεργό, είναι το μέλος το οποίο
Δηλώνει παρών στα καλέσματα του Συνδέσμου και ενημερώνεται για τα θέματα τα οποία τίθενται εκάστοτε.
Ασκεί το δικαίωμα, του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
Στηρίζει τις πρωτοβουλίες του Συνδέσμου και βοηθά, με τον προσφορότερο για αυτόν τρόπο, στην επίτευξη του επιδιωκόμενου αποτελέσματος.
Έχει προτάσεις και είναι διατεθειμένος να τις αναδείξει και να στηρίξει την εφαρμογή τους.
Προσφέρει, από το υστέρημα του χρόνου του και λειτουργεί ως πρότυπο για τα νεότερα μέλη, μεταφέροντάς τους, την πολύτιμη γνώση, ότι η έγνοια για να γίνουν τα πράγματα σωστά, δεν είναι υπόθεση των «άλλων» αλλά όσων μοιράζονται τα «σωστά καμωμένα».
Το 1870 η σύσταση του Συνδέσμου, από τους Μεγαλοχωρίτες της Κωνσταντινούπολης, ήταν αποτέλεσμα κοινού ενδιαφέροντος για γνωριμία και καλλιέργεια σχέσεων με σκοπό την ανάπτυξη ψυχικού δεσμού και αισθημάτων αγάπης, αλληλεγύης και αλληλοβοήθειας. Στη μακρόχρονη πορεία του έχει να επιδείξει μία μεγάλη σειρά έργων κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγύης προς τη γενέτειρα, το Μεγάλο χωριό Ευρυτανίας. Η αξιόλογη και πολύχρονη δράση του τιμήθηκε με το βραβείο από το Εθνικό Ίδρυμα το 1961 και από την Ακαδημία Αθηνών το 1966. Σήμερα όλοι εμείς απολαμβάνουμε την αξία της εκατονταετούς και πλέον λειτουργίας του Συνδέσμου.
Για περισσότερες πληροφορίες, κατάθεση προτάσεων ή προβληματισμών και εκδήλωση ενδιαφέροντος με τη συμμετοχή σας στην ενίσχυση του έργου του Συνδέσμου, μπορείτε να επικοινωνείτε τηλεφωνικά και μέσω Fax με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
«Όλοι μαζί μπορούμε περισσότερα»
Σύντομο Ιστορικό
Συντάχθηκε απο τον/την Γιώργος Σταυράκης
Ο Σύνδεσμος Μεγαλοχωριτών, την πρώτη δεκαετία του 2000 συμπληρώνει επιτυχώς 138 χρόνια ζωής και δράσης στην Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα και το Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας, γενέτειρα των ιδρυτών του. Είναι από τους αρχαιότερους στο Νομό Ευρυτανίας. Πρωτοσυστάθηκε στην Κων/πολη από την εκεί Μεγαλοχωρίτικη παροικία ως αγαθοεργό Σωματείο το έτος 1870, με την επωνυμία «Το εν Κωνσταντινουπόλει Αδελφάτο των Μεγαλοχωριτών Η Αγία Παρασκευή». Από αξιόπιστες μαρτυρίες που υπάρχουν, ο Σύνδεσμος συστήθηκε νωρίτερα, άγνωστο πότε ακριβώς. Από το 1870 και μέχρι το 1929, η Αδελφότητα Μεγαλοχωριτών ανέπτυξε ποικιλόμορφη δράση στην Κων/πολη όπου ήταν και η έδρα της μέχρι το έτος 1929.
Στις δύσκολες αυτές ιστορικές συγκυρίες οι Μεγαλοχωρίτες της πόλης επέδειξαν καταπληκτική αλληλεγγύη μεταξύ τους. Το όνειρο της επιστροφής δεν τους εγκατέλειψε ποτέ. Ήταν βαθιά ριζωμένο στο μυαλό του να γυρίσουν καζαντισμένοι στην γενέτειρα, το Μεγάλο Χωριό που υπεραγαπούσαν. Πολεμικά γεγονότα, δεινές εθνικές περιστάσεις και απρόβλεπτες εξελίξεις προκαλούσαν ανασφάλεια και φόβο. Για προληπτικούς λόγους έγινε καταστροφή του ιστορικού αρχείου μέχρι το 1897. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Αρκετοί εγκατασταθήκαν στις μεγάλες πόλεις για βιοπορισμό και μερικοί πήγαν στο Μεγάλο Χωριό.
Για ευνόητους λόγους στις 24 Φεβρουαρίου 1929 έγινε η τελευταία μυστική Συνέλευση των τακτικών μελών που είχαν παραμείνει στην έδρα αυτού στην Κων/πολη, και της απόφασης της πρώτης Συνελεύσεως που συζητήθηκε στις 24 Μαρτίου 1929 στον Πειραιά και απαρτίστηκε από τα μέλη αυτού, που ήταν εγκατεστημένα στην Αθήνα, και μετονομάστηκε σε «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΤΩΝ Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ».
Στα 138 χρόνια ζωής, ο Σύνδεσμος πέρασε πολλές φάσεις ακμής και δημιουργίας, αλλά και μικρά διαστήματα περιορισμένης δράσης, όπως είναι άλωστε φυσικό, σε μία ιστορική πορεία που ξεπερνά, κατά πολύ, τον ένα αιώνα. Η αντοχή στο χρόνο αποδείχθηκε εκπληκτική και σήμερα ο Σύνδεσμος προχωρεί σε νέες καινοτόμες δραστηριότητες. Τα τακτικά και αντεπιστέλλοντα μέλη αριθμούν γύρω στα 410 με πολύ μικρές διακυμάνσεις κατά καιρούς. Το εκάστοτε Διοικητικό Συμβούλιο σύμφωνα με το καταστατικό, είναι αιρετό, απαρτίζεται από 7 μέλη και έχει 3ετή νόμιμη θητεία.
Στην μακροχρόνια πορεία του ο Σύνδεσμος έχει να επιδείξει μία μεγάλη γκάμα έργων κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης προς τη γενέτειρα, το Μεγάλο Χωριό, έργα για τα οποία τιμήθηκε με βραβεία, τόσο από το Εθνικό Ίδρυμα (1961), όσο και από την Ακαδημία Αθηνών (1966). Από το 1932 ο Σύνδεσμος εκδίδει το περιοδικό «Η ΦΩΝΗ του Μεγάλου Χωριού». Μέσα από τις σελίδες της «ΦΩΝΗΣ» περνούν πρόσωπα και γεγονότα. Με αυτόν τον τρόπο καταγράφεται η ιστορική πορεία του Συνδέσμου των Μεγαλοχωριτών και του Ευρυτανικού χώρου γενικότερα. Στον τομέα των εκδόσεων, ο Σύνδεσμος τα τελευταία 30 χρόνια έχει επίσης να επιδείξει σειρά από βιβλία, έργα Μεγαλοχωριτών συγγραφέων. Μερικά από αυτά τα βιβλία διατίθενται προς πώληση στο Μεγάλο Χωριό και στην Αθήνα.
Από το 1988 έγινε η έναρξη προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων με την επωνυμία « Πολιτιστική Εβδομάδα Μεγάλου Χωριού». Οι εκδηλώσεις αυτές γνωρίζου μεγάλη επιτυχία και περιλαμβάνουν σειρά δραστηριοτήτων όπως Επιμορφωτικές ομιλίες, Συνεστιάσεις (βραδιά τσίπουρου), Εκθέσεις φωτογραφίας, Εκδρομές, Τουρνουά Μπάσκετ, Σκάκι και Τάβλι, Βραδιά Νεολαίας και ‘αλλες. Στην Αθήνα τους χειμερινούς μήνες, ξεκινώντας από το Δεκέμβριο, γίνεται το καθιερωμένο μνημόσυνο για τους 13 Μεγαλοχωρίτες και Μικροχωρίτες που θανατώθηκαν από τους Ιταλούς κατακτητές στις 24 Δεκεμβρίου 1942. Τον Ιανουάριο ακολουθεί η κοπή της Βασιλόπιτας και η ετήσια χοροεσπερίδα, με μεγάλη προσέλευση Μεγαλοχωριτών και φίλων κάθε φορά.
Σε αυτό το πολύ σύντομο ιστορικό δεν είναι δυνατόν να καλύψουμε το πλούσιο έργο του Συνδέσμου. Παραπέμπουμε τους φίλους αναγνώστες, που θέλουν να μάθουν περισσότερα, σε βιβλία Μεγαλοχωριτών συγγραφέων και τη ΦΩΝΗ του Μεγάλου Χωριού (τεύχος 119-120 του 2001). Ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία, με σταθερούς στόχους, με ενότητα και σεβασμό σε πρόσωπα και πράγματα, θα είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι για το σήμερα και το αύριο.
Έργα
-Αγορά κτιρίου στην πλατεία του Μεγάλου Χωριού και μετατροπή του σε ξενοδοχείο.
-Κατασκευή ξύλινων γεφυρών και συντήρηση λιθόκτιστων γεφυρών.
-Διορισμός έμμισθου φύλακα δασών του Μεγάλου Χωριού.
-Οικονομική ενίσχυση της Κοινότητας για οριστική διευθέτηση των συνόρων με τις άλλες κοινότητες.
-Ανακαίνιση του ιστορικού βυζαντινού Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής.
-Ανέγερση τριώροφου πέτρινου Πύργου στην πλατεία και εγκατάσταση ρολογιού.
-Ίδρυση Ταμείου ύδρευσης.
-Κατασκευή γέφυρας Κεφαλόβρυσου.
-Ανακαίνιση – επίπλωση – επέκταση και λειτουργία του Ξενοδοχείου ΑΝΤΙΓΟΝΗ.
-Ίδρυση Λαϊκής Βιβλιοθήκης.
-Προσθήκη νέας πτέρυγας στην Πνευματική Στέγη και Στέγαση για χρόνια Οικοκυρικής Σχολής μετά Νηπιαγωγείου και κατοικία των εκάστοτε Δασκάλων.
-Οικονομική ενίσχυση της Κοινότητας Μικρού Χωριού μετά την κατολίσθηση.
-Δενδροφύτευση Αγίου Αθανασίου.
-Έναρξη εργασιών ανέγερσης Ιερών Ναών Αγ. Γερασίμου, Αγ. Δημητρίου και Παναγίας Γαύρου.
-Μνημεία Εθνομαρτύρων, κοινοτάφιο στην Αγία Παρασκευή, Στήλη Μνήμης για να τιμήσουμε τους αδικοχαμένους αδελφούς μας, Μνημείο Εθνομάρτυρα π. Δημήτρη Βαστάκη.
-Δημιουργία Α.Ο. Ποταμιάς.
-Πολιτιστικές εκδηλώσεις από το 1988 στο Μεγάλο Χωριό κάθε Αύγουστο.
-Λαογραφικό Μουσείο στο ιδιόκτητο πέτρινο κτίριό μας που στεγάζει την Βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία και την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
-Οι εκδόσεις του Συνδέσμου πάρα πολλές με κορυφαία την έκδοση της «Φωνής Μεγάλου Χωριού» ανά εξάμηνο.
-Και το μεγαλύτερο έργο, η απόκτηση Στέγης στην Αθήνα (Μαυροκορδάτου 6) το 1988.
Διοικητικό Συμβούλιο
Την Κυριακή 10 Απριλίου 2011 στα γραφεία του Συνέσμου πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Το νέο Δ.Σ. συνεδρίασε την Τρίτη 12 Απριλίου 2011 και προέβει στον καταρτισμό του με μυστική ψηφοφορία ως ακολούθως:
Μαίρη Φ. Καλλιάνη Πρόεδρος
Γεώργιος Κ. Σταυράκης Αντιπρόεδρος
Εύαγγελος Γ. Πριτσιόλας Γενικός Γραμματέας
Ανδρέας Α. Παϊδας Ταμίας
Ιωάννης Πρωτονοτάριος Βοηθός Ταμία
Κων/να Α. Στασινοπούλου Μέλος
Ευαγγελία Μπούρα Μέλος
Γίνετε Μέλος του Συνδέσμου
Σύμφωνα με το καταστατικό του Συνδέσμου,
-Τα τακτικά και τα αντεπιστέλλοντα μέλη υποχρεούνται στην καταβολή εφάπαξ δικαιώματος εγγραφής πέντε (5,00) ΕΥΡΩ.
-Τα τακτικά μέλη υποχρεούνται στην καταβολή ετήσιας συνδρομής όπως καθορίζεται δεκαπέντε (15,00) ΕΥΡΩ η οποία καταβάλλεται από τα εγγραφόμενα μέλη συγχρόνως με την εγγραφή τους, από τα λοιπά δε τακτικά μέλη εντός του ημερολογιακού έτους που αφορά η συνδρομή ή εντός του επόμενου έτους μετά από απόφαση του Δ.Σ.
-Τα αντεπιστέλλοντα μέλη υποχρεούνται στην καταβολή της ετήσιας συνδρομής, που ορίζεται για τα τακτικά μέλη. Στα εγκατεστημένα στην περιφέρεια του Μεγάλου Χωριού τακτικά μέλη το ποσό της ετήσιας συνδρομής ορίζεται στο ήμισυ της ισχύουσας.
-Τα αντεπιστέλλοντα μέλη υποχρεούνται στην καταβολή ετήσιας συνδρομής τριάντα (30,00) ΕΥΡΩ ή σε ισόποσο του νομίσματος της χώρας κατοικίας τους. Η συνδρομή των αντεπιστελλόντων μελών καταβάλλεται εντός της προθεσμίας που ορίζει η παρ. 2 με απόφαση δε του Δ.Σ. δύνανται να αυξομειώνονται τα ποσά του δικαιώματος εγγραφής και της ετήσιας συνδρομής. Οι φοιτητές που εγγράφονται μέλη του Συνδέσμου και για όσο χρονικό διάστημα φέρουν την ιδιότητά τους καθώς και αυτά που είναι αποδεδειγμένα οικονομικά ασθενείς υποχρεούνται να καταβάλουν το μισό της εγγραφής και ετήσιας συνδρομής δηλαδή δυόμιση (2,50) και εφτάμιση (7,50) ΕΥΡΩ αντίστοιχα.
-Μέλη που δεν καταβάλλουν την ετήσια συνδρομή εντός της προθεσμίας που ορίζει η παρ. 2 του παρόντος δεν μπορούν να συμμετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις.
-Δεν μπορεί να είναι μέλος του Συνδέσμου αυτός που έχει στερηθεί αυτοδικαίως ή κατόπιν καταδικαστικής απόφασης, των πολιτικών αυτού δικαιωμάτων και εφ’ όσον διαρκεί η στέρηση αυτή.
Εστία Συνδέσμου
Κάθε Τετάρτη από την 13-10-10 και ώρα 17:00 έως 22:00 θα λειτουργεί η εστία του Συνδέσμου ως στέκι συνάντησης για καφέ και ποτό, για συζήτηση, για μια παρτίδα επιτραπέζια παιχνίδια.
Η λειτουργία της εστίας κατ’ αυτό τον τρόπο, ελπίζουμε ότι θα συμβάλει στην γνωριμία, την επικοινωνία και την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Μεγαλοχωριτών.
Σύνδεσμος Μεγαλοχωριτών Αγία Παρασκευή – Επικοινωνία
Διευθυνση: Μαυροκορδάτου 6
Πολη: Αθήνα
ΤΚ: 106 78
Τηλ/Φαξ: +30 210 38 37 057
Ιστοσελίδα: ΣΜΑΠ